WURtalks

WURtalks zijn inspirerende lezingenavonden georganiseerd door Wageningen University & Research. We nodigen studenten, WUR Medewerkers en belangstellenden van harte uit om WURtalks bij te wonen! Laat je inspireren en ga in gesprek met andere bezoekers en de wetenschappers.

Allergie: Een nieuwe volksziekte? 
Maandag 24 april 2017

Iedereen kent wel iemand met een allergie; meestal hooikoorts, soms astma, maar steeds vaker ook een voedselallergie. Wat is een voedselallergie eigenlijk? En wat zijn dan voedselintolerantie en pseudoallergie? De laatste jaren zijn we al veel te weten gekomen over ons immuunsysteem en hoe we op voedsel reageren. Op 24 april vertellen Huub Savelkoul en Ingrid van der Meer van Wageningen University & Research je er alles over. 


Voedselallergie: hoe kom je er vanaf?

Prof.dr.ir. Huub Savelkoul van Allergie Consortium Wageningen en Wageningen University & Research

Allergische reacties treden vaak al op bij baby’s maar ook steeds meer bij schoolgaande kinderen en pubers. Soms groei je over deze allergie heen, soms blijft de allergie het hele verdere leven bestaan. Behandeling van allergische patiënten bestaat vaak uitsluitend uit het vermijden van het allergeen of behandeling van de allergische symptomen met medicijnen. Deze mensen moeten dus hun levensstijl aanpassen aan hun allergie. Zijn er al manieren ontwikkeld om mensen met een voedselallergie te genezen?


Gluten: vriend of vijand?
Dr. Ingrid van der Meer van Wageningen Plant Research

Coeliakie of glutenintolerantie is een voeding-gerelateerde immuunziekte, veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op gluten. Gluten zijn bepaalde eiwitten die voorkomen in graankorrels van tarwe, rogge en gerst, en ze worden steeds meer in een breed scala aan voedingsmiddelen gebruikt vanwege hun bijzondere eigenschappen. Ongeveer 1-3% van de bevolking heeft coeliakie. Een levenslang glutenvrij dieet is tot nu toe de enige oplossing. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die melden dat ze overgevoelig zijn voor tarweproducten en gluten terwijl ze niet de symptomen van coeliakie vertonen. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van deze ‘tarwe-gevoeligheid’. Zijn gluten en tarwe nu ‘slecht’ voor alle consumenten of alleen voor patiënten met coeliakie?


Bestel hier uw tickets